Etusivu      Ruokaohjeita      Kurpitsaohjeita

UUNIPAAHDETTU KURPITSA

Leikkaa kurpitsa 2-3 cm kuutioiksi. Lohko sipulit 4-6 osaan. Hienonna valkosipulin kynnet. Sekoita joukkoon öljyä, suolaa ja timjamia. Paista 175°C 20–30 min.

PAAHDETUT KURPITSANSIEMENET

Irrota siemenet hedelmänlihasta. Anna olla yön yli leivinpaperilla kuivumassa.

Kaada siementen joukkoon öljyä, suolaa ja tabascoa tm. vahvaa tai valkosipulista kastiketta. Sekoittele ainekset.

Paista 150°C 20 minuuttia. Sekoita välillä. Alenna lämpö 75-100°C, kunnes siemenet ovat kuivia (ainakin tunnin).

KURPITSASOSEKEITTO

1/4-1/2       PURJOA

1                    VALKOSIPULIN KYNSI

3 RKL             VOITA

8 DL               KURPITSAKUUTIOITA

2 DL               PERUNAA KUUTIOINA

1 L                 VETTÄ

1/8 TL            BASILIKAA TAI TIMJAMIA

1                   LAAKERINLEHTI

1/8 TL            CAYENNEPIPPURIA

1/4 TL            MUSTAPIPPURIA

RIPAUS          INKIVÄÄRIÄ

                     SUOLAA

(1 DL             RUOKAKERMAA)

 

Poista halkaistusta kurpitsasta siemenet ja pehmeä sisus. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa. Lisää kurpitsa- ja perunakuutiot ja vesi. Lisää laakerinlehti ja muut mausteet. Keitä n. 20 min. Ota laakerinlehti pois. Lisää halutessasi kerma. Kuumenna. Soseuta.

TAI     1 Litra  kurpitsa- ja juureskuutioita

JUUSTOINEN KURPITSA-PERUNAPAISTOS

800 G           KURPITSAA

500 G           PERUNOITA

1 TL              TIMJAMIA (TUORE)

1 TL              MEIRAMIA (TUORE)

1 TL              SALVIAA (TUORE)

                     SUOLAA

                     VALKOPIPPURIA

3                   VALKOSIPULIN KYNTTÄ

4 DL              KERMAA

150 G            (GRUYÈRE-)JUUSTOA

Voitele (23-25 cm, 2 l) vuoka. Laita uuni lämpiämään 200°C.

Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet ja pehmeä sisus. Kuori perunat. Viipaloi kurpitsa ja perunat n. 0,5 cm viipaleiksi. Viipaloi myös valkosipulit. Laita kurpitsa- ja perunaviipaleet vuokaan kerroksittain. Ripottele mausteet ja valkosipuli kerrosten väliin. Kaada kerma varovasti vuokaan. Painele viipaleita tiiviimmäksi.

Paista 40-50 min. Ripottele juusto päälle ja paista vielä n. 20 min.

KURPITSAPIIRAKKA

POHJA:        1 DL               MARGARIINIA

3 DL               VEHNÄJAUHOJA

½ TL              SUOLAA

3-4 RKL           VETTÄ

Sekoita jauhot, suola ja margariini murumaiseksi. Ripottele joukkoon vesi lusikallinen kerrallaan haarukalla painellen, kunnes jauhot ovat kostuneet. Taputtele Ø 25 cm korkeareunaiseen (5 cm) vuokaan siten, että myös reunat peittyvät.

PÄÄLLE:        3                  MUNAA

                   2 DL              SOKERIA

                   6 DL              KYPSÄÄ KURPITSASOSETTA

                   5 DL              MAITOA

                   1 TL              KANELIA

                   ¾TL               SUOLAA

                   ¼TL               INKIVÄÄRIÄ

Vatkaa munat kevyesti ja sekoita muut ainekset joukkoon. Kaada pohjan päälle vuokaan. Laita uuniin aluksi 225°C 15 min. Vähennä lämpötila sitten 175°C ja jatka kypsentämistä 55 min.

Laita viileään 4 tunniksi ja tarjoile kylmänä kermavaahdon tai jäätelön kera.

SUKLAINEN KURPITSAKAKKU

3                    MUNAA

3½ DL             SOKERIA

5-6 DL             RAASTETTUA KURPITSAA

1½ DL             ÖLJYÄ

3½ DL             VEHNÄJAUHOJA

½ TL               LEIVINJAUHETTA

1 TL                RUOKASOODAA

1 TL                SUOLAA

½ TL               INKIVÄÄRIÄ

1 TL                KARDEMUMMAA

½ TL               MUSKOTTIA

2 TL                KANELIA

100 G              TUMMAA SUKLAATA

2 DL                PÄHKINÖITÄ TAI MANTELEITA

Voitele ja jauhota vuoka (2 l). Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kurpitsaraaste ja öljy. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet. Rouhi suklaa ja pähkinät. Lisää jauhoseos munavaahtoon ja lopuksi suklaa ja pähkinät. Kaada vuokaan. Kypsennä uunin alaosassa 175°C noin 1 tunti.

KURPITSA-SITRUSHILLO

1 KG              KURPITSASOSETTA

2-3               SITRUUNAN TAI APPELSIININ MEHU

500 G            HILLOSOKERIA

2-3               SITRUUNAN TAI APPELSIININ KUORI

Kuumenna kurpitsasose. Lisää sitrusmehu. Lisää sokeri. Keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Jäähdytä hieman. Purkita puhtaisiin lasitölkkeihin tai pakastusrasioihin.

 

AJANKOHTAISTA

Kesäisin Kuopion torilta perunarivistä löytyy meidän toripöytä ja sieltä tuoreet vihannekset nautittaviksi.