Etusivu      Ruokaohjeita      Maissiohjeita

SOKERIMAISSIN VALMISTUS

Maissi on monikäyttöinen vihannes, jota voit käyttää aineosana tai yksittäisenä ruokalajina. Kun saat maissin tuoreena, sen valmistus on nopeaa ja helppoa. Seuraavassa on perusohjeita kokonaisen maissintähkän kypsentämiseksi. 
 
- KEITTÄMÄLLÄ
Ota riittävän suuri kattila. Kuumenna vesi kiehuvaksi.Lisää joukkoon kuoritut, puhdistetut tähkät ja keitä niitä noin 5 min eli kunnes jyvät ovat kullankeltaisia.  

- GRILLISSÄ 
Kuori tähkät ja poista vihneet. Kiedo tähkät yksittäin tai pareittain alumiinifolioon ja aseta ne grillille kohtuulliseen lämpöön. Kypsennä maisseja 15-20 min välillä käännellen. 

- UUNISSA 
Kuumenna uuni 200 Cº:seen. Kuori tähkät ja poista vihneet. Aseta maissit paistovadille erilleen toisistaan. Paista 20-25 min. 

- MIKROUUNISSA 
Hyvä ohje, kun kypsentää vain yhden tähkän. Kuori tähkä ja poista vihneet. Huuhtele maissi ja kiedo se talouspaperiin. Kuumenna täydellä teholla n. 3 min. Käännä kerran, jotta maissi kypsyy tasaisemmin. 

MAISSIN VOITELU JA MAUSTAMINEN 
Kypsennetty tähkä on perinteisesti voideltu pelkällä voilla tai maustevoilla. Lisämausteeksi sopivat esim. valkosipuli, chili, persilja, pippuri, juustokumina, korianteri ja sitruuna. Rasvana voit käyttää myös levitettä tai kasviöljyä. Suola kannattaa ripotella voitelun jälkeen. Suola antaa mukavasti ryhtiä makealle ja miedon makuiselle maissille.


Kevyen vaihtoehdon saat voitelemalla tähkän sitruunalla tai limellä ja ripottelemalla suolaa päälle.


AJANKOHTAISTA

Kesäisin Kuopion torilta perunarivistä löytyy meidän toripöytä ja sieltä tuoreet vihannekset nautittaviksi.